S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Velikonoce na talíři: 10 tradičních dobrot z různých koutů světa

13.04.2025

Velikonoce na talíři: 10 tradičních dobrot z různých koutů světa

Velikonoce nejsou jen symbolem jara a duchovní obnovy, ale také svátkem chutí a tradic. Každá země slaví trochu jinak, ale jedno máme společné – skvělé jídlo. Podívejme se na to, jak vypadají velikonoční pochoutky ve světě a čím si lidé zpříjemňují tyto sváteční dny.

1. Hot Cross Buns – Velká Británie

Ve Velké Británii patří k neodmyslitelným velikonočním pochoutkám Hot Cross Buns – sladké kynuté bochánky s rozinkami a křížem navrchu.

Kříž symbolizuje ukřižování Krista a věřilo se, že tyto bochánky mají ochrannou moc – zavěšovaly se v domácnostech pro požehnání a zdraví. Pečou se hlavně na Velký pátek.

Photo by Jasmine Waheed on Unsplash


2. Řecké jehněčí s citronovými bramborami – Řecko

Řekové si na Velikonoce pochutnávají na jehněčím s citronovými bramborami, které se peče s bylinkami a olivovým olejem.

Jehněčí je symbolem čistoty a oběti – v řecké pravoslavné tradici představuje Ježíše Krista. Pečení probíhá často venku na rožni, čímž se Velikonoce stávají i společenskou událostí.

Ilustrativní fotografie z chatu gpt


3. Pane di Pasqua – Itálie

V Itálii je symbolem Velikonoc Pane di Pasqua – sladký pletený chléb, do kterého se vkládají barevná vejce.

Tato barevná vejce symbolizují život, znovuzrození a vzkříšení. Chléb se často peče jako dárek, kterým se obdarovávají blízcí.

Ilustrativní fotografie z chatu gpt


4. Quiche Lorraine – Francie

Francouzi během velikonočních svátků často připravují Quiche Lorraine – slaný koláč se slaninou, sýrem a vejci.

Koláč pochází z Lotrinska, ale stal se oblíbeným jídlem napříč celou Francií. Vejce jako symbol nového života zde hrají hlavní roli, koláč se podává k brunchi i slavnostnímu obědu.

Photo from freepik


5. Osterzopf – Německo

V Německu se o Velikonocích peče Osterzopf – nadýchaný sladký cop z kynutého těsta.

Tvar copu má připomínat sluneční paprsky a je oslavou konce zimy. Pečivo se často podává k velikonoční snídani s máslem nebo marmeládou.


6. Biała kiełbasa se zelím – Polsko

Poláci nedají dopustit na bílé klobásy – Biała kiełbasa – podávané se zelím nebo chlebem.

Tato klobása je součástí tzv. „święconky“ – košíku s jídlem, který se na Bílou sobotu nosí do kostela k požehnání. Jde o velmi silně zakořeněnou tradici.

Photo from freepik


7. Torrijas – Španělsko

Ve Španělsku se během Velikonoc připravují Torrijas – plátky chleba namočené v mléce, vejci a smažené dozlatova.

Sladká dobrota, která připomíná francouzský toast, se dochucuje skořicí a medem. Torrijas se pojí hlavně s postním obdobím a Svatým týdnem.

Photo from freepik


8. Kulich – Rusko

V Rusku se Velikonoce neobejdou bez Kuliche – vysokého sladkého bochníku s rozinkami, často s bílou polevou a posypem.

Kulich se peče den před Velikonocemi, poté se světí v kostele a podává se až na Velikonoční neděli. Tradičně se jí spolu s tvarohem zvaným „paskha“.

Photo from freepik


9. Deviled Eggs – USA

Američané si na velikonočním stole oblíbili Deviled Eggs – plněná vejce s hořčičnou, majonézovou nebo pikantní náplní.

Tento recept se skvěle hodí jako chuťovka pro rodinné sešlosti nebo pikniky. Název „ďábelská“ pochází od pikantní chuti, nikoli z náboženského kontextu.

Photo by Rosalie Barley on Unsplash


10. Gravlax s hořčičnou omáčkou – Švédsko

Ve Švédsku je součástí velikonočního stolu Gravlax – marinovaný losos s koprem, podávaný s hořčičnou omáčkou.

Losos bývá součástí slavnostního „smörgåsbordu“, tedy bohatého švédského bufetu. Gravlax se připravuje několik dní předem, aby měl čas nasát chuť koření.

Photo from freepik


Ať už slavíte Velikonoce kdekoli, jídlo je tím, co spojuje rodinu, přátele i kultury. Možná letos zkusíte vedle českého mazance nebo nádivky i něco netradičního ze světa. V každém případě vám přejeme překrásné Velikonoční svátky.

Rubriky blogu

NAŠE TIPY

ZmE4ZjZlZj